Kısırlık (Infertilite) Tanı Testleri

Kısırlık (Infertilite) Tanı Testleri

Sekiz çiftten birinde gebe kalmada sorun yaşanır. Bu çiftlerde için başarılı gebeliğe ulaşmak için zamanında doğru testleri yapmak önemlidir.

Ne Zaman Uzmana Başvurmalı?

Kısırlıkla ilgili testlere başlamak için anne adayı 35 yaşından küçükse 1 yıl, 35 yaşından büyük ise 6 ay korunmasız ve düzenli ilişkiye rağmen gebe kalamamış ise mutlaka uzmana başvurmalıdır. Daha da ideali çiftlerin gebelik öncesi muayeneye gelerek genel durumlarını hemen değerlendirmeleridir. Hatta evli olmayan tüm hanımların gebelik şanslarını ultrason ve AMH testleri ile değerlendirmeleri genç yaşta bile görülebilen erken yumurtalık yetmezliğinin tanısını ve önlem alınmasını sağlayabilir.

Kısırlık (İnfertilite) Teşhisi

Temel testlere ek olarak ileriş inceleme için de çok sayıda test mevcuttur.

Fallop Tüplerinin (Üreme Kanalları) Açıklığı

Tüplerin açıklığı hastanemizde çekilen HSG (Histerosalpingografi ), denen ilaçlı rahim filmi ile değerlendirilebilmektedir. HSG tüp açıklığını değerlendirebilen cerrahi olmayan tek yöntemdir.

Ayrıca SIS (Saline infuzyon sonografi) ile rahim içinin sonografik incelemesi daha detaylı yapılabilir.

Rahim içinde ve tüplerde problemler varsa bu yöntemle tespit edilebilir. Cerrahi tedavi gereken bir durum ortaya çıkarsa kapalı cerrahi (laparoskopi) ve histeroskopi ilk seçenekler olacaktır.

Rahimin Değerlendirilmesi

Standard jinekolojik ultrasonografi, gerekirse 4 boyutlu rahmin ultrasonografik değerlendirilmesi merkezimizde uygulanan metotların bir parçasıdır. Bu konuda ileri tetkik olarak histeroskopi sayılabilir. Lokal veya genel anestezi altında rahim içine girilerek yapılan işlemleri ihtiva eder. Her hasta için gerekli değildir. Rahim içinde yapışıklık, iltihap, polip, miyom gibi gebeliği engelleyici bulguların tanı ve tedavisini sağlar.

Sorun Cevaplayalım